Tematske radionice ekspresivne art terapije

Već neko vreme vodim art terapijske radionice i sad već dolazim do zaključka da ono što najviše volim da radimo i kako radionice volim da mi izgledaju nije se promenilo od samog početka. Moje znanje se jeste uvećalo i sigurnost u vođenju, ali postoji ta nit koja je opstala i sada sam odlučila da više ne pokušavam to da promenim nego da produbim tu praksu koja me uporno prati i vodi. A uključuje interakciju sa likovima iz unutrašnjeg sveta, pravljenje maski, ritualni teatar, (aktivnu) imaginaciju i rad sa telom i pokretom.

Generalno šta su art terapijske radionice?

U svim art terapijskim metodama ima jedna zajednička stvar a to je da koristimo umetnički izražaj u cilju isceljenja, psihološke dobrobiti ili duhovnog razvoja. Učesnici ne moraju biti profesionalni umetnici. Ne moraju zapravo imati nikakvo umetničko iskustvo ili talenat (ako je uopšte moguće da postoji osoba bez talenta – ja mislim da nije jer su mi svi koji kažu da nisu talentovani pravili fantastične stvari na radionicama).

Art terapija u smislu prave terapije koja se odvija 1 na 1 ili grupno u nekom dužem periodu na primer jednom nedeljno tokom 6 meseci, godinu, više godina ima svoju neku priču. Radionice su druga stvar. Radionice su tu da te otvore, pokrenu neke teme, zaintrigiraju, zabave, prodube tvoje znanje, donesu neke uvide, neku spoznaju, podizanje svesti, uživanje u kontaktu, u grupi, u tome da smo autentični, viđeni, prihvaćeni. Međutim, ne možemo očekivati od radionice da ima efekte koje ima neki kontinuirani rad na sebi. Pa naravno.

Kako izgledaju art terapijske radionice?

Ako su više fokusirane na art nego terapijski deo onda se mogu svesti na produkciju neke umetničke forme i isceljujući potencijal koji samo bavljenje umetnošću donosi.

Ukoliko su fokusirane na terapijski deo, onda pored produkcije nekog “arta” treba da imaju i neki vid aktivacije tog dela, elaboracije, proradu teme i dolaženje do neke veze onoga što je podsvest ponudila kroz umetničko delo i našeg života.

Ja sam više fokusirana na ovaj drugi oblik radionica jer je moja primarna profesija – psiholog.

Kako izgledaju moje art terapijske radionice?

Moja art terapijska edukacija je takozvana ekspresivna art terapija što znači da koristimo ne samo “plastičnu” umetnost (slikanje, crtanje, vajanje, pravljenje skulptura), već i pokret, rad sa telom, pisanje, imaginaciju, muziku, zvuk, teatar i performans.

Specifično, volim da otvorimo prostor za bavljenje nekim likom koji pripada našem unutrašnjem pozorištu. To je momenat gde ono “tematske” iz naslova ima smisla. U zavisnosti od teme taj lik može biti nešto iz našeg sna, neki lik iz bajke, neki aspekt naše senke, neki drugi deo našeg identiteta, možda naš unutrašnji muškarac ili unutrašnja žena, slika koja se pojavljuje u svesti kada se bavimo nekim osećanjem ili problemom i tako dalje.

Važan aspekt rada mi je uključivanje tela. Telo smo malo zaboravili, a ima veliki potencijal. Tako da deo radionice posvetim vežbama kojima utelovljujemo iskustva i psihološke kvalitete, oslobađamo autentičnost pokreta, pokrećemo energiju i protočnost.

Drugi važan aspekt mi je imaginacija. Različitim tehnikama uvežbavamo ovu veštinu jer nam ona omogućava kontakt sa materijalom koji nam podsvest nudi. Svaka interakcija ega i slika unutrašnjeg sveta, takozvana aktivna imaginacija, pomaže nam da osvestimo ono što je nesvesno i na taj način psihološki i duhovno rastemo. Ove vežbe imaju pozitivan uticaj na oslobađanje kreativnosti i autentične ekspresije.

Od umetničkih modaliteta volim da koristim pravljenje maski i ritualno pozorište. Ali ne isključujem bilo koji drugi vid ekspresije, zavisno od inspiracije i teme.

Obično je ono što podsvest ponudi u ovom procesu nešto što je za čoveka u tom trenutku života značajno i retko se dešava da ne možemo da pronađemo vezu sa svojim životom. S druge strane, često se dešava da iskustvo ne može da se zapakuje u jedan konvencionalan i prost uvid, već ostaje kao maglovito razumevanje, neko otvaranje novih prostora – i to je u redu. Potrebno je neko vreme da se to slegne i ovi procesi nastavljaju da “rade” i nakon same radionice. Ali opet kažem – radionica nije zamena za psihološku pomoć ako vam je takva potrebna i ne mogu da se mere sa bilo kojom samospoznajnom aktivnošću koja ima kontinuitet.

Pogledajte fotografije sa ranijih radionica da steknete bolji utisak.

Šta ako nemaš umetničko iskustvo ili misliš da nisi talentovan/a?

Nemojte da vas to uplaši, ove radionice su pre svega dobro zezanje i igra i niko neće procenjivati vaš umetnički talenat i ekspresiju. To je sve u službi našeg duhovnog i psihološkog razvoja. Radićemo polako, da imamo dovoljno vremena za deljenje, elaboraciju, uvide, prisutnost. Vaš odnos prema sebi i svom umetničkom potencijalu je isto tako tema kao i bilo šta drugo sa čime dođete. I to je dobrodošlo. Kao i bilo koja neadekvatnost. Ne morate biti veseli i kreativni i u svom najboljem izdanju na ovim radionicama.

Kojim temama ćemo se baviti u sezoni 2021/22?

 • Analiza bajki
 • Analiza snova pomoću ekspresivne art terapije
 • Herojsko putovanje
 • Arhetip Persone – prepoznavanje naših maski
 • Arhetip Senke – integracija naše mračne strane
 • Arhetip Animusa/Anime – prepoznavanje naše druge polovine
 • Unutrašnji glas – mentor i kritičar
 • Podličnosti
 • Različiti arhetipovi (mudrac, trikster, mađioničar, običan čovek, siroče…)
 • Telo u ekspresivnoj art terapiji
 • Simboličko mišljenje
 • Emocije i art terapija
 • itd.

Najave pratite na društvenim mrežama Facebook i Instagram ili se prijavite na mailing listu kako bi vam stizala obaveštenja o najavljenim radionicama.

Upoznajte se sa Uslovima korišćenja i Politikom privatnosti

Za koga su ove radionice?

Za sve vas koji ste zainteresovani za rad na sebi kroz igru i umetnički izražaj

Za koga nisu ove radionice?

Radionice nisu zamena za psihološku pomoć i ozbiljno bavljenje mentalnim zdravljem.

Radionice mogu da vam pomognu i ako imate nekih psihičkih problema, ali vam neće rešiti sve u životu, pa nemojte očekivati previše od jedne ili više radionica, već preuzmite odgovornost za svoje mentalno zdravlje i krenite na psihoterapiju 🙂

Ukoliko ne volite rad u grupi napominjem da je ovo grupni rad i da iziskuje bazično poverenje u dobronamernost grupe. Ukoliko to nemate možda se nećete osećati najprijatnije.

Osnovne informacije

 • Radionice traju oko 4 sata – sa pauzom za kafu 🙂
 • Radimo u grupi između 4 i 12 učesnika
 • Subotom od 16h
 • Cena radionice je 3000 rsd (za rane prijave 2500 rsd)
 • U cenu je uključen art materijal i osveženje
 • Na Voždovcu, u blizini TC Stadion, adresa Siva stena 10 (u pitanju je sala za jogu pa ponesite papuče)
 • Potrebno je poneti ili obući nešto udobno i što vas nije strah da se ufleka jer radimo sa telom, pokretom i bojama 🙂
 • Nije potrebno prethodno umetničko iskustvo ili psihološko znanje

Šta dobijate učešćem?

 • Doživljaj radosti koji donosi igra i umetnički izražaj
 • Duboke uvide i mudrost koje donosi primena art terapijskih tehnika
 • Bavljenje svojim unutrašnjim svetom donosi nam osećaj ispunjenosti i celovitosti
 • Zavisno od teme radionice – uvide u vezi sa nekim specifičnim aspektima našeg života
 • Podsticanje kreativnosti i autentičnog izražavanja

Kako da se prijavim?

Prijavićete se slanjem mejla na adresu radionice@leela.rs

Podatke koje je potrebno da ostavite su ime, prezime, email adresa i broj telefona

Više informacija možete dobiti slanjem upita na isti mejl ili telefonom 060 329 34 84