Niz zečju rupu – Kako pronaći sebe uz pomoć art terapije, ali bez odlaska terapeutu

Moja priča

Ćao, ja sam Mina, po struci sam psiholog i bavim se ekspresivnom art terapijom. Nastojim da napravim neke fine stvari koje pomažu ljudima da uspostave kontakt sa svojom dušom i unutrašnjom mudrošću.

Mnogo godina sam provela nesrećna jer nisam imala kontakt sa sobom. Imala sam utisak da živim jedan tuđ život. Radila sam u istraživanju tržišta i nisam bila ispunjena.

U međuvremenu sam postala joga instruktor i pohađala edukacije za psihoterapeute. Išla sam gotovo redovno na psihoterapiju još od puberteta. Plesala sam 5 ritmova i druge prakse koje uključuju autentični pokret i uopšte autentični izraz. Odlazila sam kod raznih terapeuta, praktičara, duhovnih majki, očeva, šamana, kuranderosa, edukatora i energetičara. Imala sam egzotične hobije i snažna i duboka iskustva. Ali to su bile, što bi jedan od mojih učitelja rekao “one-night stands”, to nije bio način života, jer je veći deo mog dana bio u kancelariji. A moja kreativnost je bila u najmanju ruku inhibirana.

Kada je patnja dostigla nivo “bolje da umrem nego ovako da živim”, napisala sam pesmu, napustila karijeru i otišla na more da ispraznim glavu. Odlučila sam da se nikada ne vratim u režim od devet do pet, istražim svoju kreativnost i posvetim se igri, umetnosti i radu sa ljudima.

Ekspresivna art terapija mi je ponudila duhovnost po mojoj meri – razigrani i kreativni duhovni svet. Sada znam da rad na sebi ne mora da bude mučenje – već uživanje.

Program “Niz zečju rupu”

Mapirajući put koji sam sama prelazila, napravila sam art terapijski program za uspostavljanje kontakta sa sobom. Sastoji se iz psihološkog znanja koje mi se činilo korisnim za samostalni rad na sebi, ali je akcenat na artsy zadacima. Radeći ih:

 • razvijate samodisciplinu – jer odnos sa sobom kao i svaki odnos traži posvećenost
 • učite da držite unutrašnjeg cenzora na suvozačkom mestu – jer perfekcionizam je smrt za kreativnost
 • razvijate kreativnost – kroz igru sa sobom
 • provodite zabavno vreme sami sa sobom – postajući sebi kvalitetan partner za igru, a život je igra
 • učite psihologiju – kroz iskustveni rad i samo toliko teorije da razumete svoj unutrašnji svet
 • razumevajući svoj unutrašnji svet – razvijate saosećanje prema sebi, a tako i prema drugima
 • razvijate simbolično mišljenje – počinjete prvo iz svog arta nastalog u zadacima, a potom iz svakodnevnih događaja da iščitavate kodirane poruke

Teme koje ćemo obraditi tokom tih 12 lekcija:

 1. Postavljanje namere : Kako da sanjam velike snove?
 2. Priprema za put: Koji su moji resursi za put u nesvesno?
 3. Rad sa telom: Kako da mi telo bude saveznik na putu samospoznaje?
 4. Jezik simbola: Kako razvijamo simboličko mišljenje?
 5. Ulazak u skrivenu baštu: Arhetipovi i šta s njima?
 6. Snovi: Kako analiziramo snove?
 7. Bajke: Koju priču priča moj život?
 8. Moje herojsko putovanje: Kako da budem heroj/heroina svog života?
 9. Arhetip Persone: Kako da budem i prihvaćen/a i autentičan/na?
 10. Arhetip Senke: Kako da prihvatim svoju mračnu stranu?
 11. Arhetip Animusa/Anime: Kako da upoznam svoju drugu polovinu?
 12. Arhetip Selfa/Sopstva: Kako da čujem glas unutrašnje mudrosti?

Ukoliko želiš da se prijaviš za besplatni probni mesec registruj se OVDE

Čemu služi program “Niz zečju rupu”

Pronaći sebe

Da bi pronašla sebe ne treba nigde da ideš, već samo da pogledaš u sebe. A ja znam kako se to radi: umetnički izražaj će ti omogućiti da delove sebe izbaciš napolje i moći ćeš da ih pogledaš, a vremenom – i da ih razumeš. Među tim delovima biće i tvoja misija na ovom svetu.

Provoditi kvalitetno vreme u sopstvenom društvu

Pronaći sebe znači izvrnuti svoju utrobu i hrabro pogledati u to. Zvuči strašno zar ne? Ali nije – jer ono čime se ja bavim je art terapija i kada izvrnemo svoju utrobu u obliku umetnosti to uopšte nije strašno, već zabavno. I nikada ti više neće biti dosadno jer ćeš uvek biti u dobrom društvu.

Nećeš više biti nesrećna i oslobodićeš se osećaja da živiš neki tuđ život

Tuga je prirodna reakcija na gubitak. Ona nam pomaže da prebolimo. Ali šta se dešava kada izgubimo sebe? Isto to. Samo traje. I zbunjeni smo jer ne znamo odakle dolazi. Samo osećamo konstantno nezadovoljstvo, očaj ili depresiju. I krivicu – jer verujemo da bi trebalo da budemo zahvalne za ono što imamo. Ali kada nemamo sebe – nemamo ništa.

Upoznati svoj unutrašnji svet

Naš unutrašnji svet je duhovni svet. Tu se nalazi naša istina, smisao i svrha. Pre ili kasnije moramo da zavirimo u taj svet jer će nas život stalno opominjati da:

“Ko gleda spolja – sanja, ko gleda unutra –  budi se.” C

CG Jung

Ovladavanje simboličkim mišljenjem

Kada savladamo simboličko mišljenje, više ne vidimo samo ljude i situacije, već i onaj sloj ispod. Više nikada se nećemo žaliti na pojedince i aspekte našeg života, pričati prazne priče i do iznemoglosti ventilirati prijateljicama svoje nezadovoljstvo. Jer će nam uvek biti jasno šta se krije iza toga – koji je smisao naših projekcija. 

Oslobađanje inhibirane kreativnosti i razigranosti

Ovaj program obiluje zadacima koji bude uspavani kreativni potencijal. Kreativnost nije rezervisana samo za umetnike. Svi smo kreativni. I svi imamo pravo da se ispoljavamo kroz kreativnost. I da se igramo. A na kraju krajeva – to je jedini put do naše istine:

“U igri i samo igri možemo biti kreativni i koristiti celu ličnost, a samo kroz kreativnost otkrivamo sebe.”

Donald Vinikot

Cena i način prijave

Program počinje onda kada ti želiš. Sve što treba da uradiš je da se registruješ za pristup za besplatni probni mesec. Time dobijaš u uvid u prve četiri lekcije u trajanju od mesec dana. Ako nakon toga odlučiš da nastaviš sa plaćenom verzijom programa – na dnu svake lekcije videćeš sekciju “šta dalje” u kojoj su sve informacije.

Program se sastoji iz 12 lekcija i inicijalna ideja je bila da traje 12 nedelja, ali kada uplatiš program imaćeš pristup svim lekcijama tokom 10 meseci što je i više nego dovoljno da se prođe kroz sav materijal. Možeš ići po redu ili ne – na tebi je.

Cena programa

Cena programa iznosi 45e ili 5300 rsd.

Kada uplatiš program imaš pristup svim lekcijama tokom 10 meseci.

Prvi mesec je besplatan i služi da vidiš da li ti takav način rada odgovara. Slobodno se prijavi za free trial - bez obaveze :) 

Ukoliko želiš da se prijaviš za besplatni probni mesec registruj se OVDE

Potom će ti stići email za aktivaciju naloga (obavezno proveri spam i promotions folder). Kada aktiviraš svoj nalog moći ćeš da vidiš sadržaj prve četiri lekcije.

Ukoliko imaš pitanja u vezi sa programom pošalji mi email na adresu alisa@leela.rs i ja ću ti se uskoro javiti.

Još neka pojašnjenja u vezi programa

Ne morate imati nikakvo umetničko iskustvo ili talenat.

Možete u potpunosti organizovati svoje vreme kako vam drago, ne obavezujete se ni na kakav termin u toku nedelje.

Program će vam oduzeti onoliko vremena koliko vi želite. Sami birate da li ćete raditi sve zadatke u celosti ili delimično i koliko će to trajati.


Program može da bude koristan iako ste već uveliko u procesu traženja sebe ili imate osećaj da ste se pronašli – obogatiće vas nekim dodatnim alatkama i moći ćete da sagledate šta ste možda preskočili ili zapostavili.

Ukoliko radite sa ljudima, a ne znate kako da se odmaknete od kognitivnog nivoa – ovi zadaci mogu da vam budu inspiracija.

Ili ukoliko samo želite da isprobate nešto iz opusa art terapije, a da ne morate praviti tako veliki korak kakav je odlazak terapeutu ili na neke radionice – ovo je program za vas.

Iskustva polaznika programa

 • Odrasla M: A evo, i Minin mejl, opet neki zadatak.
 • Mala M: Jeeej Minaaa, pismoooo
 • Odrasla M: Dobro pogledaćemo kasnije ovo pismo
 • Mala M: SA-DA SA-DA (skandira)
 • Odrasla M: Jao M ali imamo da radimo
 • Mala M: Samo malo da pročitamo
 • Odrasla M: gundja sebi u bradu “ko još samo malo čita pismo”…Dobro, ajde pročitaćemo pismo odmah
 • Mala M: Jeeeej (već čita)
 • Eto ovako ide moj program, tako ga i radim. Odrasla M je u fazonu – imamo da radimo, Mala M – jeste, ovu misteriju iz pisma!

Ovaj program sam promatrala sva nesigurna, sa mislima poput: šta je sad ovo, i ko još ima vremena za ove igrarije? Ko je ova Mina? Međutim, misao Alisi (koju jako volim), i da bih i ja mogla da zavirim u zečiju rupu – mi nije dala mira. Probala sam prvu probnu nedelju, zaljubila se, i nastavila do kraja. U zečijoj rupi sam pronašla svoje arhetipe, životinju moći, igru, životne mudrosti, sebe. Na ovom putu Mina toliko dragulja nudi nesebično. Upoznavala sam se kroz igru. Konstantno mi je bilo zanimljivo da posmatram kako mislim da je sve ostalo bitnije, kako moram nešto značajnije da radim. Ovo je bila prilika da dam sebi dozvolu da se igram, i budem sebi bitna. I da se upoznajem kroz kreativni dijalog sa svojom dušom. Hvala ti.


Doživela sam sebe kao onaj kovčeg na tavanu na koji si obično ljubomoran što su dobili neki drugi od tetke, mame, tate, a tebe su zakinuli, tako da možes samo da gledaš na filmu..a sad si taj kovčeg tiiiiii!


Mislim da je ovaj program za one koji nisu svesni dobre strane sebe. Za one koji veruju da sve što urade može bolje, da oni to ne mogu, da je drugima sve dato, a oni su na margini. Kroz bajke, simbole, snove za kratko vreme sagledaćete ono što ste potisnuli. Odjednom sam spoznala ono što sam iz daleka naslućivala da sam potpuno O.K. da vredim, da više niko ne može da utiče na mene da pomislim da sam loša. Taj osećaj unutrašnje moći je moć da zavolite sebe, a i sve oko sebe – po izboru.


Ovo je prvi program koji mi je dao dozvolu da se igram. I ne samo to – dao mi je “zadatak” da se igram. Dao mi je dozvolu da moja igra ne bude savršena. Dao mi je dozvolu da ako želim – zbrljam i uradim nešto na brzinu. Dao mi je prostor da vidim šta je to meni baš važno i kako dopuštam da mi opstanak pojede to važno. I kako onda to utiče na mene.


Mnogo više nego što sam očekivala, mnogo dublje nego što sam htela, mnogo zavodljivije nego sto sam se nadala…dosta neočekivanog. Uživala u opuštenosti sa velikim pojmovima, pa i u podsećanju. Uživala u načinu na koji ti podsećas na ličnu meru i izazivas u isto vreme. Prezahvalna na nezahtevnosti zadataka..i na mojoj meri kad ih sprovodim..nestegnutosti ritmom zadataka..a opet postojanjem jasnog ritma…na radu sa senkom…na meditaciji usmerenoj na skidanje slojeva sebe..prvi put sam se probudila sa osećajem da sam voljena baš takva kakva sam, a poslednji put sa istom sam bila hrabra kao da nisam bila kukavica pola života…