Nevidljivi partneri – upoznaj osobu koja stoji na putu tvog ljubavnog života i osećaja svrhe

Znaš li da ako si žena u tvojoj psihi postoji unutrašnji muškarac? Znaš li da on utiče na tvoje veze i partnerske odnose?

Ali dokle god je on projektovan u partnere i potencijalne partnere – ne može da ispuni svoju funkciju. A njegov posao je da bude most ka unutrašnjoj mudrosti.

I svaki odnos zasnovan na projekcijama zakinut je za element ljudske ljubavi. Kada naučimo da odvojimo svoje projekcije od realnosti – otvaramo prostor za ljubav.

Svi želimo da upoznamo svoju drugu polovinu… …ne shvatajući da je ona već deo nas!

Animus, skriveni kritičar, tiranin, sudija, zaštitnik, otac, sadista, ljubavnik, zavodnik, logičan ali i rigidan, deo je psihe svake žene.

Anima, nevidljiva žena, zavodnica, majka, histerična, emotivna, negujuća i proždiruća istovremeno, deo je psihe svakog muškarca.

 Ciklus Nevidljivi partneri je art terapijski program – sastoji se od 4 online radionice i domaćih zadataka – i ima za cilj da nas nauči da budemo u odnosu sa svojom drugom polovinom – onom unutar nas – kako bismo posledično imali harmonične partnerske odnose i kvalitetan odnos sa sobom. 

Kako da znam da je ovaj ciklus za mene?

 • Imaš utisak da se uprkos izvesnim godinama, obrazovanju i pameti u partnerskim odnosima i dalje osećaš nesnađeno
 • Kao da neke sile upravljaju tvojim ponašanjem i da ti nad time nemaš baš neku kontrolu
 • Dešava se da osetiš magnetsku privlačnost i idealizuješ partnere i potencijalne partnere kao da su Bogovi
 • Tvoj odnos prema bliskosti je ambivalentan – želiš blizak odnos a istovremeno ga se plašiš
 • Nemaš poverenja u svoj izbor kada su u pitanju potencijalni partneri – ne veruješ sebi
 • Iako se ljudi koji te privlače naizgled dosta razlikuju ono što se ponavlja je suma osećanja i misli sa kojima ti moraš da izlaziš na kraj a ne snalaziš se baš najbolje
 • Imaš osećaj da nisi u kontaktu sa sobom, da je tvoja kreativnost blokirana ili ne znaš šta je tvoja svrha na ovom svetu
 • Brineš da nisi dovoljno ženstvena ili da nisi dovoljno muževan
 • Imaš strast prema radu na sebi i upoznavanju svog unutrašnjeg sveta
 • Zanima te kako izgleda art terapijski pristup radu na sebi – kako ozbiljne stvari mogu da se urade kroz igru i umetnički izražaj
 • Voliš Junga ali ne znaš kako njegova teorija može praktično da se iskoristi

Možda je vreme da upoznaš svoju drugu polovinu – ali onu unutar tebe – jer taj unutrašnji muškarac odnosno žena biva projektovan u tvoje simpatije i partnere i ti nemaš nikakvu kontrolu nad tim. Tek vraćanjem projekcija sebi dobijamo slobodu da se ponašamo u najboljem interesu razvoja i ostvarimo zreo odnos.

Povrh toga, upoznavanjem svoje unutrašnje druge polovine dobijamo i jedno skriveno blago. Naime, Animus i Anima, naši unutrašnji nevidljivi partneri, imaju svoju svrhu. Njihova funkcija nije da nam uništavaju svaku šansu za ljubav već da nam budu vodiči ka našoj unutrašnjoj mudrosti, i osećaju smisla, svrhe i celovitosti. Kada radimo na odnosu sa njima počinju da nam se javljaju ideje i naša blokirana kreativnost počinje da teče. Osećamo da smo u kontaktu sa sobom.

I treće, mnogi od nas misle da nisu dovoljno muškarci ili dovoljno žene. Istina je da svi imamo potencijal i za maskulinost i za femininost i u cilju je našeg razvoja da imamo oba seta osobina. To nema nikakve veze sa našim fizičkim izgledom ili seksipilom. Ali nerazvijenost bilo maskulinih bilo femininih karakteristika reflektuje se u načinu na koji se nosimo sa životom.

Hoćeš da otkriješ čiji je taj glas koji govori da nisi dovoljno ženstvena? Kada shvatimo da je ženstvenost mnogo više od fizičkog izgleda i privlačnosti – možda shvatimo da je naš identitet žene mnogo dublji od onoga što nam mediji i popularna „ljubavna“ scena serviraju. Isto važi i za muškarce.

Benefiti razvoja odnosa sa nevidljivim partnerima

 • gradimo razumevanje svojih obrazaca ponašanja u partnerskim odnosima
 • dobijamo veću slobodu kada je u pitanju izbor partnera i kako ćemo se u odnosu ponašati
 • otvaramo mogućnost za ljubav sa ljudskim bićem umesto fascinacije projekcijama svog psihičkog sadržaja
 • osećamo da smo u kontaktu sa sobom
 • kreativni potencijal se oslobađa i javljaju nam se ideje i osećaj smisla i svrhe
 • učimo da utišamo glasove koji nas kritikuju i blokiraju naše kreativno ispoljavanje
 • dobijamo uvid u to šta zapravo znači maskulinost i femininost
 • preispitujemo na kojim pounutrenim predrasudama gradimo svoj rodni identitet
 • širimo repertoar osobina koje nam mogu biti od koristi – bez obzira na to da li su maskuline ili feminine

Koliko traje ciklus i koliko košta?

 • Ciklus: 4 online radionice + domaći zadaci
 • Termini: utorak 11, 18, 25 maj, 1 i 8 jun 18-20h
 • Cena: 60e ili 7000rsd
 • Grupa: 8 – 16 polaznika

Prva radionica 11. maja u 18h je besplatna promo radionica

Možeš da se prijaviš na promo radionicu bez obaveze da nastaviš ceo ciklus. Uvodna radionica i služi tome da se upoznaš sa temom i načinom rada – da možeš da odlučiš da li je to za tebe. Na uvodnoj radionici može biti i više polaznika.

Prijave do 10. maja šaljite na mail radionice@leela.rs

Kako izgledaju radionice?

 • Promo radionica je prilika da se upoznamo – sa Animusom i Animom a i međusobno, da steknete uvid u temu kroz zanimljive primere i da osetite šta znači art terapijski iskustveni pristup radu na sebi.
 • Prva radionica posvećena je istraživanju našeg Animusa/Anime kroz takozvane „sigurne“ projekcije – kroz priče, filmove, one likove sa kojima nismo u snažnoj emocionalnoj vezi.  
 • Druga radionica ide korak dalje – istražujemo našu drugu polovinu kroz odnose sa dominantnim figurama u našem životu – roditeljima i partnerima.
 • Treća radionica posvećena je maskulinosti i femininosti i našem rodnom identitetu.
 • Četvrta radionica posvećena je prikazivanju našeg unutrašnjeg pozorišta tako da i mi i drugi možemo da ih sagledamo i – prihvatimo, sa saosećanjem za sebe i druge. 
 Za ovaj proces nije potrebno nikakvo umetničko iskustvo ili talenat. Svako može da praktikuje art terapijske metode. Nije potrebno ni psihološko znanje jer sve što budemo radili - radićemo kroz iskustvo i igru. 

Možeš da učestvuješ u ovom ciklusu iako već ideš na psihoterapiju ili se na neki drugi način baviš svojim unutrašnjim svetom. Neće to ništa smetati jedno drugom.

Ukoliko se baviš nekom pomagačkom profesijom, a teško ti je da se odmakneš od kognitivnog nivoa, ovaj proces ti može poslužiti kao inspiracija u radu sa ljudima.

Prijave do 10. maja šaljite na mail radionice@leela.rs

Iskustva polaznika

Radionice “Nevidljivi partneri” su mi puno značile u smislu da sam dobila uvid u svoje i partnerovo ponašanje na nekom dubljem nivou- pogotovo u konfliktnim situacijama koje sad razrešavamo za kraći vremenski period nego ranije a i manje burno reagujemo jedno na drugo. Mislim da je tome najviše doprinelo što sam na radionicama prepoznala i priznala deo mene koji je dugo bio sakriven i neprepoznat. Najvažnije što sam dobila od radionica je tvoje pitanje “kako to povezujes sa nečim u svom zivotu?” koje mi pomaže da ono što sam “iskopala” iz podsvesti integrišem u svoj zivot. Hvala na svemu što si podelila, uživala sam na radionicama, ispunile su moja očekivanja zabavne terapije u čijim blagodetima i dalje uživam 🙂


Počinje radionica i otvaraju se vrata mog tavana. Punog prašnjavih kutija. Neke su na primer pakovali roditelji, neke ja pa zaboravila šta je unutra i neke za koje ne znam odakle su. Lako i brzo otvaram kutije i odlučujem. Doživim kutiju ili razumem kutiju i bacam ili ostavljam. Razumem sadržaj, vidim, bacim, ostavim. Buđavo leti ili kažem “oho fino, ovo ću da čuvam”. To se meni dešava na radionicama.


Minine radionice su poput vožnje nepoznatim predjelima vlastitog bića. Uđeš u sebe, pronađeš snage, slabosti, skrivene želje, čak i mračne kutke. Osvjetliš ih, skineš prašinu sa njih, prefarbaš, preoblikuješ i tako osnažen sa osmjehom nastavljaš svoje putovanje zvano život.


Minin rad sam upoznala na putovanju kroz zečiju rupu. Kroz kreativnost i igru sam počela da upoznajem neke moje skrivene delove. One jake, slabe, duhovite i zastrašene. Pružena mi je prilika da razgovaram sa njima. Jako mi se dopalo, pa sam nastavila sa arhetipovima 🙂