Mapa tela

Za ovaj zadatak pripremićete papir (veličina zavisi od vaših aspiracija, može A4, A3 ili u prirodnoj veličini vašeg tela), nešto za crtanje i bojenje (flomasteri, bojice, uljane pastele, tempere, ugljen, olovke…), po želji dodajte i slike iz magazina, lepak, makaze.

Uzećete komad papira ili pak papira. Veličina papira zavisi od toga koliko vremena imate i koliko želite da se investirate u ovaj zadatak. To može biti veličina papira na kojoj biste nacrtali siluetu svog tela u prirodnoj veličini. Ili papir A3 ili A4 formata na kome će ta silueta biti manja. Odaberite sami. Dakle – prvo nacrtajte siluetu svog tela u veličini koju vam diktira papir koji ste odabrali.

Ukoliko ste odabrali papir na kome možete nacrtati siluetu svog tela u prirodnoj veličini, možete leći na papir i iscrtati oko sebe liniju ili zamoliti nekoga da to učini za vas dok vi ležite.

Zamislite da vaše telo ima glas i da vam se upravo sada obraća. Obojite i ukrasite siluetu u skladu sa time kako se vaše telo i različiti njegovi delovi osećaju, šta “govore”, kakvi su. Možete crtati različite oblike, nešto apstraktno ili neke figure, simbole, bojiti raznim bojama, nalepljivati slike iz magazina. Takođe dodajte i oblačiće sa tekstom – šta vam poručuju različiti delovi vašeg tela? Šta bi rekli kada bi imali glas? Kakve savete imaju za vas? Koji delovi su najpričljiviji?

Važno: Proceni se. Ukoliko misliš da ovaj zadatak može biti previše bolan za tebe – nemoj ga raditi. Ukoliko ti zadatak deluje glupo to isto ukazuje na otpor. Ukoliko je taj otpor jak potpuno je u redu da ga ispoštuješ i ne uradiš zadatak.