Paketić za prvu pomoć

Zamisli da krećeš u avanturu i svo tvoje sećanje biće obrisano. Nećeš više znati sve što sada znaš, zahvaljujući svom životnom iskustvu. Međutim, imaš pravo da poneseš paketić za prvu pomoć…

Uzmi neku kutiju, teglu, torbicu, šerpu, bilo šta što ima kapacitet da sadrži. Potom uzmi papiriće i olovku. To mogu biti šareni papiri – ili beli, ili iscepani iz sveske – nije bitno. I na svaki papirić zapiši neku svoju snagu, neki resurs, nešto što možeš da primeniš u stresnoj situaciji, sve ono na šta možeš da računaš, bilo da su to tvoje osobine, bilo da su neke tehnike kojima vladaš. Kada budeš u Zemlji čuda, i imaš svoj paketić, dovoljno je da pogledaš papirić i vratiće ti se sećanje kako da primeniš taj resurs. Zato je važno da napuniš paketić. Daću ti primere nekih snaga i resursa koje bih ja spakovala:

  • Molitva spokoja
  • Trčanje, joga, bilo koja fizička aktivnost
  • Meditacija
  • Kreativnost je moja moć da nađem rešenje u svakoj situaciji
  • Mogu da legnem i da zamislim da ništa ne postoji
  • Skuvaj čaj i sedi 15 minuta da popiješ čaj, ne radeći apsolutno ništa
  • Sve mi je ovo već poznato
  • Znam da su i problem i rešenje u meni

Kada napraviš paketić na tebi je da li ćeš ga povremeno dopunjavati ili koristiti:

Kada prepoznaš tokom savladavanja svakodnevnih životnih poteškoća ili neprijatnosti sopstvenog psihičkog života neki novi resurs ili unapređenu verziju starog, svoju snagu koje postaješ svestan/na, zapiši na papirić i dodaj u svoj paketić.

S vremena na vreme, na primer jednom nedeljno, izvuci neki papirić i pogledaj šta piše.

Kada ti padne na pamet nešto lepo što želiš da zapamtiš: fini citat, poruka za sebe, nešto lepo što ti je neko drugi rekao, kompliment, pohvala, mudrost – sve to možeš da skupljaš u svoj paketić i da izvlačiš papiriće i podsećaš se (ako ti prija) svaki dan.

Možda nisi posvetio/la pažnju svom paketiću. Uvek to možeš da ispraviš: ukrasi ga, obezbedi mu bolju posudu ili torbicu, lepšu, koja je više u skladu sa tobom.


„Kada ste iscrpeli sve mogućnosti, setite se ovoga: NISTE. “

Tomas Edison, pronalazač