Pesma o senci

Pesma o senci je metod koji hoću da vam predstavim a tiče se preživljavanja onih momenata kada nešto što nam se desi trigeruje našu senku. Kako to prepoznati? Ukoliko primetite da niste baš svi svoji, da vas preplavljuju emocije, da se ništa mnogo strašno nije desilo, ali u vama se bude neki razni strahovi, neki čudni osećaji, “cepa vam se utroba”, pojavljuje se stid, opsesija i slično. Prvi impuls biće da uradite nešto da to prestane. I možda ćete impusivno i uraditi nešto, po automatizmu, ali je mala verovatnoća da ćete ućutkati taj probuđeni glas i osećaj. Jer on je došao da bude prepoznat i prihvaćen.

Kakav je to osećaj? Misao? Glas? Može biti stid, osećaj da smo neadekvatni, nevoljivi, odbačeni, izgnani, izignorisani, poništeni, postiđeni, može biti bilo šta što svesno birate da ne budete – svaki dan – toliko je strašno da to budem da biram da ne budem. Jer to je senka – senka je skup svega što smo ocenili kao nedostojno ljubavi. Može biti spoznaja da sam sebična, zla, neuviđavna, da ne umem da se ponašam kako treba – šta god to značilo, najkraće rečeno – neka neadekvatnost kakva god.

Kada prepoznate šta vas je trigerovalo i koji osećaj je aktiviralo napišite pesmu, ona ne mora da bude lepa samo treba da vas obogati olakšanjem koje donosi prihvatanje dela sebe koji je “nedostojan ljubavi”. Ne mora da bude dobra i ne morate nikome nikada da je pokažete. To je samo za vašu dušu. Probajte. Jako je lekovito.

Daću vam primer:

Ja ću zauvek biti i ona odbačena 
ona nevoljena 
nevoljiva i sama.
I kada jednog dana
napravim svoju imperiju
osvojim svet 
budem deo zajednice 
stvorim zajednicu 
iniciram se u čarobnicu 
steknem muža 
rodim dete 
nađem ljubav svog života 
kada izgradim mišićnu masu 
skinem salo 
kupim cilindar 
pustim brkove 
i dlake na nogama 
i ispod miške 
kada jednog dana isučem mač iz korica 
odrubim im glave 
stanem na podijum 
pod spotlajt 
i graciozno kročim na crveni tepih 
zapalim sveću 
pomolim se 
uradim 108 pozdrava suncu 
i uhvatim Boga za jaja 
Ja ću zauvek biti i ona odbačena 
ona nevoljena 
nevoljiva i sama. 

One Reply to “Pesma o senci”

 1. Nesmatram da je čovek uvek odbačen, dođu momenti kad se tako osećaš ali kad doživiš nešto u čemu uživaš ni ne razmišljaš o tome, makar ništa ne dobiju u životu

Comments are closed.