Šta ti poručuje tvoj alter-ego?

Pitate se ko je uopšte moj alter-ego? Prvo da vidimo šta znači alter-ego.

To je termin koji se obično koristi kada pričamo o disocijativnim poremećajima ličnosti odnosno kad neko ima više odvojenih identiteta. Dakle alter-ego je drugi identitet iste osobe. Kao na primer Klark Kent i Supermen 🙂

Kako sad da odredimo svog heroja a potom – kako tu identifikaciju da pretvorimo u nešto smisleno za naš psihološki i duhovni razvoj?

1 Prvo identifikujemo svoj alter-ego, svog avatara, super-heroja ili šta god

Sad je vreme da i mi identifikujemo svog super-heroja, odnosno alter-ego. To ne mora zaista biti super-heroj. Možeš odabrati bilo koju istorijsku ličnost, lika iz neke bajke, priče, stripa, mitologije, serije, filma…razmisli malo ko te privlači, ko ti se sviđa, ne mora biti ni istog pola kao ti, ne mora biti istih godina, imaš slobodu da izabereš bilo koga. Možeš da izabereš i neku stvarnu osobu, nebitno da li je živa ili nije. Tvoj alter-ego može na primer biti i tvoja baka. Vidi, provrti po glavi neke likove, i identifikuj jedan na koji ti je baš onako milo i radi te i zatitra ti u stomaku nekako lepo.

2 Onda mu damo materijalni oblik

Ovaj korak možeš da preskočiš, ali ne bih ti savetovala – previše je zabavno. Možeš da napraviš svoj alter-ego od gline, plastelina ili nekih drugih materijala, dakle da napraviš skulpturu ili lutkicu. Možeš da ga nacrtaš. Možeš da se sam/a maskiraš, ili da napraviš masku. Svakako – možeš skinuti neku sliku sa interneta, odštampati i zalepiti na frižider.

3 Damo glas svom alter-ego, mogućnost da nam se obrati u vidu na primer – pisma

Zamisli da si ti taj svoj alter-ego i napiši pismo sam/a sebi. Vidi, potrebno je malo vremena da odvojiš da se uživiš u lik. Nismo svi profesionalni glumci da to možemo odjednom, a i oni koliko dugo rade na razvoju nekog lika. Dakle, daj sebi malo vremena da se uživiš. Na tebi je da vidiš koliko vremena. Ukoliko odlučiš da to bude malo više vremena – možeš da istražiš kakav je taj lik, kakva je njegova ili njena priča, da se stvarno poistovetiš. I potom – uzmeš papir i olovku i napišeš pismo sebi iz pozicije tog lika.

4 Da li možeš da prepoznaš kakve veze njegove reči imaju sa tvojim životom?

Kada pročitaš to pismo vidi sa sobom da li ti je nešto od toga blisko i otkud to – kako to možeš da povežeš sa svojim životom? Kako to što čitaš čini da se osećaš? Da li ti je to lekovito? Ili te možda povređuje? Da li možeš da primetiš da se ovaj alter-ego na neki drugi način već ušunjao ili se ranije šunjao u tvoj život?

Ne znam za tebe, ali mi se u ekspresivnoj art terapiji nekad ponadamo da su poruke koje nam šalje naše umetničko delo izraz naše autentične, mudre, najdublje prirode, skraćeno – selfa. Ali nije uvek tako – ono što dolazi iz tih produkata našeg unutrašnjeg sveta odslikava našu unutrašnju dinamiku, i to nije sve “glas selfa” – tu su i naše rane, i besovi i traume, sve što nismo elaborirali i dalje „radi“ u našoj podsvesti.

5 Za kraj – 30 dana #dnevnadozaalterega

Ovo je nastavak na celu priču, a možeš pismo i da preskočiš i da radiš samo ovo. Uzmi jednu na primer staklenu teglu i svaki dan iz pozicije alter-ega (na isti način na koji si pisao/la pismo) napiši jednu kratku porukicu, 1-3 rečenice, citat, stih, kratku formu svakako na papirić (u boji, post-it ili beo kako god), savij po želji i ubaci u teglu.

6 Šta onda?

Možeš nekad da uzmeš da pročitaš te poruke, da vidiš da li ti prave neki uvid, ili možda samo da se zabaviš. Svakako ako izdržiš mesec dana na kraju izvadi sve poruke i pročitaj ih.

Šta dobijam od ove vežbe?

Pa ovako, ova vežba može da ima male ili ogromne efekte na tvoj život. Ono što je neporecivo – jako je dobra za razvijanje kreativnosti. Takođe, taj avatar nije bezveze tvoj, ima neki razlog zašto biraš nekog određenog lika i mnoštvo informacija možeš da dobiješ odatle. U slučaju da se ispostavi da je to neki važan deo tvoje podsvesti – videćeš da je godinama prisutan u tvom životu, ali na skrivene načine. Ne bih sad sve da ti otkrivam jer ja imam svoje iskustvo, a opet – tvoje iskustvo je tvoje iskustvo.